Limite personale

Mulți oameni știu ce înseamnă cuvântul „limite”, dar nu au nicio idee despre ce sunt. S-ar putea să vă gândiți la granițe ca la ceva ca o linie de proprietate sau un „zid de cărămidă” folosit pentru a ține oamenii în afară.

Dar limitele nu sunt linii rigide trasate în nisip, nu sunt clare pentru a fi văzute de toți.

Limitele sunt o modalitate de a ne autoîngriji. Când înțelegeți cum să stabiliți și să mențineți limite sănătoase, puteți evita sentimentele de resentiment, dezamăgire și furie care se acumulează atunci când limitele au fost  încălcate.

Ce sunt limitele?

Limitele pot lua mai multe forme. Ele pot varia de la a fi rigide și stricte până la a apărea aproape inexistente.

Dacă aveți limite mai rigide, ați putea:

  • Atitudinea voastră pare că îi ţine pe alții la distanță
  • Păreţi detaşaţi, chiar si cu partenerii intimi
  • Aveţi puține relații strânse
  • Evitaţi relaţiile aproiate

Dacă aveți limite libere sau deschise, puteți:

  • Să vă implicaţi prea mult în problemele altora
  • Vă este greu să spuneţi „nu” cererilor altora
  • Împărtăşiţi cu alte persoane informații personale
  • Încercaţi să îi mulţumiţi pe alții de teama respingerii

O persoană cu limite sănătoase înțelege că clarificarea așteptărilor ajută în două moduri: stabilește ce comportament veți accepta de la alți oameni și stabilește ce comportament se pot aștepta alte persoane de la dvs.

Dacă aveți limite sănătoase, ați putea:

  • partajați informațiile personale în mod corespunzător (nu prea mult sau nu prea puțin)
  • înțelegeți nevoile și dorințele dvs. personale și știți cum să le comunicați
  • vă preţuiţi propriile opinii
  • acceptaţi când alții îți spun „nu”

Mulți dintre noi avem un amestec de limite în funcție de situație. De exemplu, este posibil să aveți granițe stricte la locul de muncă și altele mai libere acasă sau cu familia și prietenii.

S-ar putea să existe chiar limite diferite bazate pe cultura unei persoane. De exemplu, unele culturi consideră că schimbul de informații cu caracter personal nu este adecvat în niciun moment, în timp ce în alte culturi, schimbul ar putea fi încurajat în orice moment.

Tipuri de limite

Construirea unor limite sănătoase – indiferent dacă vă aflați la serviciu, acasă sau petreceți timp cu prietenii – depinde de înțelegerea tipurilor de limite.

Există cinci tipuri diferite:

Fizic. Aceasta se referă la spațiul personal, intimitatea și corpul tău. S-ar putea să fii cineva care se simte confortabil cu manifestările publice de afecțiune (îmbrățișări, sărutări și strângere de mână) sau s-ar putea să fii cineva care preferă să nu fie atins în public.

Sexual. Acestea sunt așteptările tale cu privire la intimitate. Comentariile și atingerile sexuale ar putea fi inconfortabile pentru dvs.

Intelectual. Aceste limite  privesc gândurile și convingerile. Limitele intelectuale nu sunt respectate atunci când cineva respinge ideile și opiniile altei persoane.

Emoţional. Aceasta se referă la sentimentele unei persoane. S-ar putea să nu vă simțiți confortabil împărtășind sentimentele despre orice cu un prieten sau partener. În schimb, preferați să împărtășiți treptat în timp.

Financiar. Acesta, este vorba despre bani. Dacă vă place să economisiți bani – nu să-i cheltuiți la moda la modă – este posibil să nu doriți să împrumutați bani unui prieten care vă solicită.

Când vă pregătiți să vă stabiliți limitele, asigurați-vă că țineți cont de fiecare.

10 moduri de a stabili și menține limite bune

Nu sunteți sigur cum să creați limite sau să le susțineți în mod eficient pe cele existente? Am adunat câteva dintre cele mai bune abordări de încercat.

  1. Bucurați-vă de o reflecție personală

Pentru a introduce și a stabili cu succes limite, este esențial să înțelegeți de ce fiecare dintre ele este important pentru dvs. și în ce fel vă vor aduce beneficii emoționale.

„Ia-ți ceva timp să fii detectiv al propriei tale psihologii”, sugerează Baker. „Așa de multe ori se întâmplă lucruri oamenilor și se simt inconfortabil, dar nu sunt siguri de ce. Primul pas în a avea limite sănătoase în orice situație este să petreceți timpul pentru a explora ceea ce vi se întâmplă „.

  1. Începeți cu trasarea unor limite mici

Dacă nu aveți deja stabilite limitele personale, perspectiva introducerii lor ar putea părea copleșitoare – deci construiți-le încet.

Acest lucru vă permite să luați lucrurile într-un ritm mai confortabil și vă oferă timp pentru a reflecta dacă se îndreaptă în direcția corectă sau dacă trebuie să faceți câteva modificări.

  1. Stabiliți-le devreme

„Uneori poate fi foarte greu să începi să pui limite, mai ales în relațiile preexistente”, spune dr. Quinn-Cirillo. „Dacă poți pune imediat limite, este mult mai ușor să lucrezi cu el.”

Stabilind granițe și așteptări de la bun început, toată lumea știe unde se află, iar sentimentele de rănire, confuzie și frustrare pot fi diminuate.

  1. Fiţi consecvent

A lăsa limitele să alunece poate duce la confuzie și poate încuraja noi așteptări și cereri în rândul celor din jur.

Încercați să păstrați lucrurile consecvente și constante. Acest lucru vă ajută să vă consolidați pragurile și convingerile inițiale și vă asigură că aceste linii rămân clar stabilite.

  1. Creați un cadru adecvat

Dr. Quinn-Cirillo observă că limitele „variază în funcție de tipul de relație”. Cu toate acestea, dacă vi se pare de ajutor, nu există niciun motiv să nu aveți câteva elemente de bază care să poată fi adaptate în consecință.

Luați în considerare obținerea unei ore sau două singure în fiecare weekend. Această graniță s-ar putea aplica indiferent dacă locuiți cu un partener, aveți un program social încărcat cu prietenii sau sunteți aproape de familie.

  1. Simțiți-vă liber să adăugați alte limite suplimentare

În unele aspecte ale vieții noastre, există deja granițe – cum ar fi la locul de muncă. Dar ia în considerare că acestea sunt minimale. Colegii vor avea probabil unele dintre ele la locul lor și este în regulă să adăugați și voi.

Dacă faceți acest lucru, vă puteți îmbunătăți performanța. Cercetătorii austrieci Trusted Source au descoperit că angajații care au introdus granițele personale la locul de muncă se simțeau mai împuterniciți.

  1. Fiți conștienți de rețelele sociale

Aceste platforme permit mai multe comunicări ca oricând, dar au încurajat și o estompare considerabilă a limitelor.

„Se întâmplă niște repartizări incredibile”, afirmă Baker, iar cercetările arată că peste jumătate dintre noi suntem îngrijorați de faptul că familia și prietenii vor posta informații personale sau fotografii pe care nu vrem să le împărtășim public.

Dacă considerați că o anumită acțiune este o trecere a granițelor în viața reală, preocupările dvs. nu sunt mai puțin valabile atunci când are loc digital. „Nu trebuie să vă expuneți la rețelele sociale care vă supără”, adaugă ea.

  1. Vorbeşte, vorbeşte, vorbeşte

Comunicarea este esențială în lumea granițelor, mai ales dacă cineva le depășește în mod constant. Deși este posibil să trebuiască să vă înfruntaţi frica de confruntare, aceste discuții nu trebuie să fie de clarificare.

De exemplu, dacă aveți un prieten care trimite mesaje non-stop, dr. Quinn-Cirillo sugerează să spuneți ceva de genul: „„ Văd că ai vrut cu adevărat să mă abordezi, dar cel mai bun lucru de făcut este să laşi un mesaj și mă voi întoarce la tine când voi putea. ”Acest lucru evidențiază ușor comportamentul lor, afirmând simultan pragul tău.

  1. Fii cel mai mare campion al tău

Pentru ca granițele să aibă o bază solidă, trebuie să vă arătați un pic de dragoste, notează Baker. „Dacă ai o narațiune în capul tău care spune că nu ai valoare și nu meriţi, atunci vei avea dificultăți în a pune limite în loc care să te protejeze”, spune ea. „Multe dintre acestea se reduc la valoarea de sine și la autoapreciere”

Nici nu este nevoie de mult pentru a începe să încurajezi această mentalitate, adaugă Baker. Cu cât te angajezi mai mult în activități „care eliberează hormoni de stare bună, precum cântatul, alergatul sau orice vrei să faci – lucruri care îți hrănesc propria inimă – atunci asta te va ajuta să-ți schimbi dialogul intern și să te simți mai merituos”.

  1. Priviţi în perspectivă

Faptul că nu avem limite poate fi în detrimentul sănătății noastre mentale, dar a merge prea departe și a ne gândi prea mult poate avea un impact asupra bunăstării noastre emoționale, dezvăluie dr. Quinn-Cirillo.

„Obțineți un nivel sănătos de gândire cu privire la limite”, spune ea. „Aveți unele limite stabilite, dar nu fiți încorsetaţi  de ele. Uneori trebuie doar să mergi cu instinctul tău natural. Putem să ne aducem aminte că untem destul de intuitivi ca ființe umane. ”

 

Text din publicatia PsychCentral