Servicii

Viaţa noastră este o continuă provocare, care ne solicită resursele în fiecare zi.

Cât efort pentru a învăţa mersul ca mama şi tata! Câtă muncă să pot scrie şi citi! Şi câtă mirare când pot singur să rezolv un mister matematic! In fiecare zi, CRESC! Mă uit la corpul meu cunoscut, care decide să nu stea o clipă locului… astăzi sunt un pitic în ţara lui Guliver-Adultul, mâine mâinile mele hotărăsc că-i mai bine să se lungească, iar la sfârşitul săptămânii… mă uit în oglindă şi sunt, din nou, altul.

Aud îndemnuri să mă cunosc pe mine… care EU ? În fiecare zi altul, material fluid în căutarea echilibrului…

CRESC… MĂ SCHIMB… e firesc… am văzut asta în natură, o văd în exteriorul corpului meu.

Interior însă… Ce face mintea mea alimentată de informaţie? Ce fac emoţiile mele, udate de experienţe? Ce face înţelegerea mea, ghidată de înţelepciune?

Ştiu că în ziua în care nu am învăţat nimic nou, voi fi murit. Poate nu fizic, poate doar ca esenţă a tot ceea ce însemn EU.

Mi-e teamă să închid ochii, pentru că nu ştiu cum voi fi atunci când îi deschid. Clipesc şi iată! Sunt altul. Mi-e teamă să mă schimb, pentru că nu ştiu cine voi fi. Dar dacă aleg să controlez cine voi deveni? Aşa cum exerciţiile fizice mă ajută să-mi dezvolt corpul și cultura mă ajută să-mi dezvolt mintea, așa şi înţelegerea îmi dezvoltă sufletul. Nimic nu stă, a mă opune schimbării nu se poate… pot doar alege să mă schimb aşa cum vreau eu.

Eşti gata să preiei comanda schimbării tale? Pentru că ea vine, oricum….Eşti pregătit ?

Psihoterapie

Optimizare - Dezvoltare - Autocunoaştere

Soluţionarea problemelor psihologice şi a situațiilor de risc

depresie, anxietate, tulburare bipolară, tulburari de comportament alimentar, etc

Menţinerea sănătăţii

educaţia pentru sănătate, prevenţia primară etc. şi confruntarea cu condiţia de boală şi impas existenţial (tratament, prevenţie secundară, terţiară, recuperare etc.)

Optimizare a relaţiilor

de cuplu, familie, grup, organizaţii şi colectivităţi

Dezvoltare personală

Evaluare psihologică individuală

La finalul evaluării se primeşte un raport de evaluare psihologică individuală, avizat de către psiholog. Acest raport se poate utiliza ulterior în mai multe scopuri, în funcţie de

Evaluare şi selecţie de personal

Instrumente de descriere şi modificare ale cerinţelor psihologice ale postului de muncă:
• Teste de evaluare a abilităţilor cognitive;
• Inventare de personalitate;
• Chestionare de evaluare a intereselor profesionale;
• Instrumente de potrivire post-persoană;
• Instrumente de ierarhizare persoană-persoană pentru un anumit post.

Dezvoltarea inteligenţei emoţionale

Consiliere personală sau de grup

Managementul Emoțiilor

  • Obținerea abilităților de a face față în mod eficient stresului și frustrării.
  • Obţinerea abilităţii de a fi flexibil si creşterea adaptabilităţii la schimbare.

Conştientizarea imaginii proprii şi dezvoltarea automotivării

  • Dezvoltarea unui simț de autoevaluare și încrederea în abilitățile de a face față cererilor
  • Motivarea prin factori interni precum nevoia de realizare și nevoia de dezvoltare personală

Dezvoltarea de abilităţi sociale

  • Ascultare activă
  • Intrare în raport cu ceea ce simt ceilalţi
  • Prevenirea influenţelor negative a factorilor emoţionali asupra capacităţii de ascultare
  • Dezvoltarea comunicării asertive
  • Dezvoltarea abilităţii de gestionare a conflictelor

Grupuri de suport

Facilitează întâlnirile cu alte persoane aflate în situații similare

Stimulează socializarea și stabilirea de contacte sociale

Facilitează întâlniri cu specialiști din diverse domenii

Susține și ajută la creșterea încrederii în sine și a imaginii personale prin organizarea unor activități speciale

Este o sursă importantă de informare în legătură cu tema pentru care a fost format grupul

Oferă un spațiu confortabil în care participanții își pot exprima deschis trăirile, pot petrece timp de calitate

Este un context bun de învățare și dezvoltare a unor abilități personale

Cursuri

Dezvoltarea Stimei de sine

Modul în care fiecare se percepe depinde de gradul de autostimă (autoapreciere, autorespect, autoacceptare) pe care îl are. Astfel, dacă ne acceptăm pe noi înşine, dacă ne apreciem pentru ceea ce facem bine – aceasta contribuie la autorespectul şi încrederea în sine – daca acceptăm că avem şi slăbiciuni fără să ne criticăm în permanenţă pentru ele – aceasta constituie baza toleranţei faţă de sine şi, implicit, faţă de aţii – putem trăi confortabil din punct de vedere emoţional. Trebuie înţeles că este bine să existe mereu un echilibru între autoapreciere şi autocritică, nici una din cele două extreme nefiind eficientă. Cel care se laudă prea mult este, în cele din urmă, persiflat sau chiar abandonat de către ceilalţi iar cel care se autocritică exagerat provoacă celorlalţi fie sentimente de milă, de vină, fie un sentiment de superioritate, atrăgând de la sine alte critici. Păstrând pe cât posibil echilibrul între o laudă de sine exagerată şi o autocritică exagerată putem contribui la igiena noastră sufletească. Imaginea de sine influenţează comportamentele. O imagine de sine negativă este capabilă să creeze un cerc vicios din care persoanei îi este greu să iasă : nu face anumite lucruri pentru că nu se crede în stare iar după ce renunţă la a face lucrurile respective se autoculpabilizează şi se critică şi mai tare, întărindu-şi, astfel  convingerile negative despre sine şi alimentând dialogul interior negativ.

Managementul stresului

Stresul este ceea ce simte o persoană care este copleşită de faptul că nu poate găsi soluţii şi alternative pentru rezolvarea tuturor problemelor sau situaţiilor de viaţă. Când cineva este stresat, corpul său oferă aceleaşi răspunsuri ca şi când s-ar afla în pericol. Sunt eliberaţi hormoni care accelerează bătăile inimii, respiraţia devine mai rapidă şi nivelul de energie creşte. În urma acestor modificări, organismul este pregătit fie să fugă fie să lupte cu ceea ce îl ameninţă, situaţie numită şi răspuns la luptă sau de zbor (renunţare). Uneori stresul este normal şi chiar util. Stresul poate fi de ajutor în cazul în care o persoană are nevoie de un impuls să muncească din greu şi să reacţioneze rapid. De exemplu, o poate ajuta să câstige o cursă sau să termine o sarcină importantă, la timp. Managementul stresului este abilitatea fiecăruia dintre noi de a face faţă presiunilor de zi cu zi.

Managementul timpului

Managementul timpului vizeaza un set de principii, practici și sisteme utilizate pentru a realiza în mod eficient un anumit task. Principala cauza a eșecului în îndeplinirea acestuia este lipsa unei autodiscipline riguroase, iar aceasta se traduce prin lipsa performanței la locul de munca. Însă, abilitățile de management al timpului pot fi învățate, iar autodisciplina poate fi impusă.

Setarea de obiective

Pentru un time management eficient, stabilirea obiectivelor este foarte importantă, deoarece ajută la direcționarea efortulului, într-un mod constructiv, către realizarea performantă a task-urilor. Acestea oferă un control sporit asupra activităților și a timpului investit în acestea, oferind posibilitatea de a evalua progresul în funcție de fiecare activitate în parte.

Presentation skills

În mediul competitiv în care acum operăm la nivel profesional, este importantă abilitatea de a oferi competenţelor, cunoştintelor si abilităţilor noastre o formă atractivă prin care să ne diferenţiem de alte persoane. Modul în care prezentăm un mesaj pe care dorim să îl oferim celorlalţi poate face diferenţa între succes şi eşec. Unii dintre noi am auzit poate expresia „brânză bună în burduf de câine” care, în sens metaforic, ne oferă perspectiva unui produs bun însă, pus într-o formă nepotrivită, devine nevandabil. Dezvoltarea abilităţilor de prezentare ajută la căpătarea unor competenţe transversale atât de necesare procesului de vânzare a propriei valori.

Comunicare eficientă

De multe ori, confundăm procesul vorbirii cu unul mai complex, denumit pe bună dreptate „arta comunicării”. Ştim deja că numai 7 % din procesul comunicării este reprezentat de mesajul verbal, restul este reprezentat de dicţie, ritm, volum, intonaţie, frazare, modularea vocii, respiraţie, tăcere, atitudine, folosirirea corpului şi contactului vizual. Dacă vrem ca mesajul pe care dorim să îl transmitem să ajungă corect şi complet la interlocutor, este important să dezvoltăm aceste abilităţi.