Cu toții am experimentat în viață starea de gripă, in forme mai mult sau mai puțin grave. Este o viroză care ne afectează starea generală, si are 3 forme de manifestare : sporadică, epidemică sau pandemică.
V-ați gândit însă că ăi mintea noastră poate trece prin stări de gripă…mentală ? Stări care ne perturbă echilibrul normal, care ne fac sa uităm bucuria, entuziamul și plăcerea.
În gripă , toți putem recunoaște simptomele – febră,frisoane, cefalee,tuse, respirație îngreunată.
Gripa mentală este mai greu de recunoscut, însă îi simțim efectele le fel de dureros. Pentru o mai bună ințelegere, voi face o comparație între cele două forme de gripă.
CAUZE
Așa cum gripa are o cauză patogenă externă, așa și gripa mentală este cauzată de un gând, de credințe sau idei care sunt transmise de la omul bolnav și care incep să se dezvolte in mentalul nostru, proliferând emoții negative. În cele mai multe cazuri, găsim rădăcina acestui virus în anii copilariei, când anumite evenimente ( unele dintre ele total nesemnificative pentru adulți ) au impresionat mintea noastră fragilă: imagini șocante, cuvinte nepotrivite, întâmplări interpretate de micul copil ca fiind îngrozitoare. Acel virus, odată instalat, începe să ruleze cele mai groaznice filme în câmpul nostru mental, putând uneori chiar bloca accesul la o viață plină de fericire.
În anumite cazuri, chiar dacă în exterior există o sursă de infecție, sistemul propriu de apărare poate neutraliza invadatorii. O educație pozitivă și potrivită, grija constantă a părinților pentru interpretarea corectă a unor situații, afecțiunea nelimitată din jur….toate aceastea reprezntă factori care păzesc mintea de micile particule agresive.
SIMPTOME
FEBRA – în cazul gripei mentale, febra se instalează ca o stare de agitație, irascibilitate, instabilitate emotională , iar în forme mai grave temperatura gândurilor poate ajunge în stadiile de anxietate sau panică. Parcă creierul incepe să funcționeze de unul singur, producând idei negative din ce in ce mai exagerate, pâna cand corpul cedeaza sub impulsul respirației îngreunate sau al ritmului cardiac mărit.
DURERI MUSCULARE – uneori, gripa mentală poate aduce la suprafață tensiunea furiei, care contractă mușchii si ne face să simțim că suntem pe care sa explodam. Uneori explodăm, în fața unor persoane vulnerabile, și atunci împraștiem în jurul nostru jigniri, acuze nedrepte sau chiar – in cazuri extreme – lovituri date pe trup sau în sufletul celor de lângă noi. Alți viruși care vor imbolnăvi alte persoane… unele dintre ele dragi nouă….
TUSE – cand avem gripă mentală, ne este greu să comunicăm. Da, vorbele ies înșiruite într-o logică aparentă, însă fără ca ceea ce dorim să spunem să ajungă la inima sau înțelegerea celui cu care discutăm. Relații care ajung să fie ținute doar de conveniență, oameni care ar vrea să se izoleze din calea virușilor verbali , necontrolați de o minte lucidă. Tușim prea mult si nu mai apucăm sa spunem cuvinte frumoase, nu mai reușim să aprindem în sufletul celuilalt mulțumirea.
CONJUNCTIVE INFECTATE – sunt situații în care virușii propriilor noastre judecăți ne împiedică să vedem frumusețea de lângă sau din noi. Mintea înroșită de gânduri distorsionate ne pune un filtru prin care privim lumea și pe noi, așa încât vedem strâmbăciune și diformitate oriunde am privi…Parteneri dragi cu care ne-am căsătorit ca in povești fermecate devin dintr-odată arătări necunoscute, prieteni de nădejde cândva sunt transformați in bestii necuvântătoare. Același chip, altă privire… ochii minții noastre nu mai văd corect….
SOMNOLENTA – pe tărâmul interior al minții noastre e o luptă pentru recuperarea stării de bine. Apare o stare de inerție, de amorțeală , numită convențional depresie. Plăcere pierdută în tranșeele minții noastre, energie secătuită de prea multe gânduri care căuta suferința , recirculate obsesiv.
Din fericire, tot experiența noastră ne învață că există tratament , chiar și în cazul gripei mentale.
PROFILAXIE
MASURI DE IGIENĂ PERSONALĂ – așa cum bunii noștri părinți ne-au învățat spălatul pe mâini, spălarea minții este o activitate curentă a vieții noastre . În fiecare zi, alocați un timp necesar analizei activităților pe care le-ați derulat, și curățați cu grijă si răbdare fiecare emoție negativă lipita insidios în casa voastră interioară. Aspirați ostilitatea, periați judecata, scuturați agresivitatea. Nimic să nu rămână până mâine…virușii de pe mâinile sănătății voastre se pot înmulți rapid si neștiut.
EVITAREA PERSOANELOR BOLNAVE- suntem condiționați uneori sa stăm in preajma unor oameni dificili, iar contactul cu ei ne poate afecta armonia. Stați lângă ei numai atât timp cât nu sunteți în pericol . Gândurile și credințele negative sunt contagioase, și nu merită ca unele convenții sociale sau de grup să vă domine propria voastră bună-stare. Informații șocante, evenimente spectaculoase, discuții neprincipiale, toate trebuie ținute la distanță.
CREȘTEREA IMUNITĂȚII – cultivați in voi leucocitele gândirii potrivite. Creșteți răbdarea, dezvoltați încrederea, înmulțiți recunoștința. Toate acestea vă vor servi atunci când dușmanul nevăzut va bate la ușa minții voastre. Bucurii culese cu migală de-a lungul călătoriei voastre vă vor fi aliați de nădejde atunci când tristețea va vrea să vă viziteze. Cheia iubirii va ține încuiată ușa deznădejdii.
Cultivați si cultivați-vă !
TRATAMENT
In unele cazuri, când sistemul imunitar este puternic, gripa mentală se vindecă de la sine. Evenimente care pe alții i-ar alunga pe panta disperării, pot fi depășite normal de cei care investesc timp și atenție în dezvoltarea lor interioară. Nu-i ușor sa tragi de minte, sa pui gândurile bune sa facă flotări, însa rezultatele ulterioare ne pot face să uităm momentele grele ale exercițiilor .
Alteori, e nevoie de medicamente. Orice carte, relațiile valoroase, un consilier sau trainer te pot ajuta să faci exercițiile potrivite. Nu-i ușor și uneori e nevoie ca cineva să ne monitorizeze si ghideze, pentru ca medicamentele să fie cele potrivite si suficiente.
Odată însă ce ai trecut odată de gripa mentala si ai învins-o, poți fi fericit – TE-AI IMUNIZAT !